Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης
Μαρτίου ήταν καθαρά οικονομικοί και πρακτικοί...
Επειδή η ενδοχώρα δεν μπορούσε να προμηθεύεται φρέσκα ψάρια
με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές, ο παστός
μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση.
Επιπλέον, η φθηνή τιμή του τον έκαναν ιδιαίτερα προσιτό στα
κατώτερα στρώματα, γεγονός που ανέβασε στα ύψη τη δημοφιλία του.
Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη και οικονομική
λύση για τους πολυάριθμους πιστούς, που τον έβρισκαν ακόμα και στα πιο μικρά
μπακάλικα. Με τον καιρό, η συνήθεια αυτή έγινε έθιμο που συνεχίζεται μέχρι και
σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου