Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Σβήνουν από το χάρτη, σχολεία της Μεσαράς. Έντονες αντιδράσεις και ραντεβού αύριο στο Ηράκλειο

Σχολεία ιστορικά, τα οποία σφύζουν από ζωή και που του χρόνου θα είχαν ακόμα περισσότερους μαθητές, αποφασίζει να κλείσει το Υπουργείο Παιδείας. Εφτά στον αριθμό για το Νομό Ηρακλείου - και τα μοναδικά στην Κρήτη- και τα τρία από αυτά στη
Μεσαρά, την ίδια ώρα που παραμένουν σε λειτουργία πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα τα οποία έχουν λιγότερους μαθητές. Και είναι να αναρωτιέται κανείς, πως κάποιοι  πρότειναν αυτό το σχεδιασμό, αφού οι Δήμοι μέσω των δημοτικών τους συμβουλίων έχουν πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις εδώ και καιρό και δεν δέχονται καμία κατάργηση ή συγχώνευση σχολικής μονάδας.... 

Έντονες αντιδράσεις στο Σίβα
Οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει ήδη στο Σίβα του Δήμου Φαιστού, ένα ιστορικό  σχολείο για το οποίο το υπουργείο αποφάσισε ότι θα πρέπει να κλείσει και να συγχωνευτεί με το Δημοτικό Σχολείο Πιτσιδίων. Και αυτό την ώρα που λειτουργούσε φέτος με 17 μαθητές οι οποίοι του χρόνου θα γινόταν 25!
Στο Σίβα ήδη πραγματοποιήθηκε χθες  σύσκεψη των φορέων και των κατοίκων του χωριού για το φλέγον θέμα του κλεισίματος του Δ. Σ. Σίβα, μετά από 149 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Δήμου Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη, ο επικεφαλής της Ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Τίτος Ταγαράκης, ο Αντιδήμαρχος γιια θέματα παιδείας κ. Γιάννης Φασομυτάκης, ο Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Μεσαράς "Η ΦΑΙΣΤΟΣ" κ. Γιάννης Μαθιουδάκης, ο αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης κ. Ζαχαρίας Καψαλάκης, ο Ιερέας του χωριού π. Αντώνιος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Γιαννακάκης, οι γονείς των μαθητών, κάτοικοι κ.α.
Όλοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους για το κλείσιμο του σχολείου και αποφάσισαν δυναμικές ενέργειες. Έτσι τη Δεύτερα το πρωί αντιπροσωπεία των κατοίκων του χωριού θα μεταβεί στα Γραφεία της Δ/νσεις Α/θμιας Ηρακλείου, προκειμένου να έχει συνάντηση με την υπεύθυνη του κλεισίματος του σχολείου κ. Τσικαλάκη, ενώ νωρίτερα αντιπροσωπεία των κατοίκων με επικεφαλής τη Δήμαρχο θα συναντηθεί με τον κ. Κλινάκη.
  Μάλιστα γίνεται κάλεσμα και στα υπόλοιπα χωριά όπου κλείνουν σχολεία να κινηθούν δυναμικά και το  ραντεβού να δοθεί αύριο  το πρωί στη Δ/νση Α/θμιας Ηρακλείου προκειμένου  μαζί με τους Συλλόγους Εκπ/κών του Νομού, να κρατηθούν ζωντανά τα σχολεία....

Έκπληξη και ερωτηματικά
Εκτός από το Σίβα, από το χάρτη της Εκπαίδευσης, το Υπουργείο σβήνει και το Δημοτικό Σχολείο των Σκουρβούλων, αλλά και των Στερνών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης :

-υποβιβάζονται 34 Δημοτικά και 5 Νηπιαγωγεία
- συγχωνεύονται 27 Δημοτικά και 13 Νηπιαγωγεία
- καταργούνται 32 Δημοτικά και 89 Νηπιαγωγεία
Οι αριθμοί προκαλούν έκπληξη καθώς και ερωτηματικά για το τι σχεδιάστηκε και για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας σε συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις 8/5/2013 είχε κάνει λόγο μόνο για «64 συγχωνεύσεις σχολείων εκ των οποίων οι 22 θα είναι στη Β/βάθμια και οι 42 στην Α/βάθμια εκπαίδευση». Επίσης non paper που κυκλοφόρησε το Υπ. Παιδείας την επόμενη μέρα, 9/5/2013 ανέφερε ότι «το 2013 το ΥΠΑΙΘΠΑ προχωρά στην κατάργηση περίπου 60 σχολικών μονάδων μετά από εισήγηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Διευθυντών και στις περισσότερες περιπτώσεις με σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ που εδρεύουν».
Η  απόφαση όμως δείχνει ότι τελικά το Υπουργείο προχωρά σε πολύ περισσότερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων από όσες είχε προαναγγείλει. Αυτός είναι ως φαίνεται και ο λόγος της τόσο μεγάλης καθυστέρησης ανακοίνωσης των σχετικών αποφάσεων καταργήσεων σχολείων.



Λουκέτα μόνο στο Νομό Ηρακλείου

Κλείνουν  οριστικά τα παρακάτω σχολεία στο Νομό Ηρακλείου:
* 2/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΡΟΧΩΡΙΟΥ (9170019) και το 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΕΣΣΩΝ (9170020) συνενώνονται στο 4/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΕΣΣΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΑ ΚΑΛΕΣΣΑ
* Το 1/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΚΑΔΙΩΤΙΣΣΑΣ (9170123) και το 8/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (9170126) συνενώνονται στο 8/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
* 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΙΡΩΝ (9170129) και το 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΥ (9170132) συνενώνονται στο 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟ
* 2/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΟΣ (9170184) και το 2ο 12/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ (9170561) συνενώνονται στο 2ο 12/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ με ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
* 1/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΒΟΥΛΩΝ (9170304) και το 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΛΙΑΣ (9170282) συνενώνονται στο 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΛΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΓΑΛΙΑ
* 2/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΒΑ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΗΣ (9170307) και το 4/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΙΤΣΙΔΙΩΝ (9170336) συνενώνονται στο 5/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΙΤΣΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΑ ΠΙΤΣΙΔΙΑ
* 2/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΕΡΝΩΝ (9170323) και το 12/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΗΜΙΟΥ (9170068) συνενώνονται στο 12/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΗΜΙΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΣΗΜΙ.

Να σημειωθεί  ότι σε επίπεδο Κρήτης κλείνουν σχολεία ΜΟΝΟ στο Νομό Ηρακλείου…


Ξεκάθαρη  η Δήμαρχος Φαιστού

Με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά τη θέση του Δήμου απέναντι στις συγχωνεύεσεις- καταργήσεις σχολείων στην περιφέρεια του καλλικρατικού Δήμου.
Η δήμαρχος αναφέρει: "Μέσα στα γενικότερα πλαίσια περικοπών και έχοντας γνώση για το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση και κατάργηση σημαντικού αριθμού σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί η κατάργηση των σχολικών μονάδων σε Σκούρβουλα και Σίβα Πυργιωτίσσης που ανήκουν στο Δήμο Φαιστού.

Με ιδιαίτερη αγανάκτηση, η οποία τείνει να μετατραπεί σε οργή της Δημοτικής Αρχής, των τοπικών φορέων και των κατοίκων, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αυτή, απαιτώντας την παραμονή των σχολείων στην περιοχή της Μεσαράς. Θεωρούμε ότι η κοροϊδία και ο εμπαιγμός του «Αθηνοκεντρικού» κράτους απέναντι στους πολίτες της περιφέρειας και ιδιαίτερα εμάς τους κατοίκους του Νότου της Κρήτης καθώς και η απαξίωση των ανθρώπινων αναγκών έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Με γνώμονα τη δυναμική της περιοχής και την αναπτυξιακή της πορεία πιστεύουμε ότι οι εν λόγω κινήσεις αποδυναμώνουν το θεσμό της εκπαίδευσης στην περιοχή μας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ουδέποτε, στο παρελθόν, πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ. Φαιστού για συγχώνευση ή κατάργηση σχολικών μονάδων στο Δήμο μας. Αντιθέτως, σε συνεδρίαση της, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, κατά την 5η Μαρτίου 2012, αποφασίστηκε ομόφωνα «Να μην επέλθει καμία μείωση στη λειτουργία των Σχολικών μονάδων του Δήμου». Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα σχολεία που ζητάτε να καταργηθούν, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αριθμ. 18/15-11-2012, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Αντιδημάρχου σε θέματα Παιδείας, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα τα δημοτικά σχολεία Σκουρβούλων και Σίβα Πυργιωτίσσης να παραμείνουν ανοικτά.

Επιπλέον, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 31η Μαΐου 2013, στο Δημαρχείο Φαιστού, με υπηρεσιακούς παράγοντες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκφράσαμε την απόλυτη αντίθεση μας για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων στην περιοχή μας. Δυστυχώς, ακόμα μια φορά δεν αφουγκράζεστε τις αποφάσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και των τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Λόγω της απομακρυσμένης θέσης του Δήμου Φαιστού και των τοπικών διαμερισμάτων, η καθημερινή εξυπηρέτηση των μαθητών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η πρόσβαση πολλών εξ αυτών στα κεντρικά σχολεία δεν είναι εφικτή και ας αναλογιστούμε τόσο σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο τις επιπτώσεις. Για να αποφύγουν λοιπόν οι μαθητές και οι γονείς, την ταλαιπωρία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, απαιτούμε το αυτονόητο να παραμείνουν σε λειτουργία τα σχολεία του Δήμου μας.

Σας τονίζουμε την αναγκαιότητα να παραμείνουν οι σχολικές μονάδες σε λειτουργία, στην περιοχή της Μεσαράς, γιατί εξυπηρετούν μια μεγάλη ενεργή πληθυσμιακή ομάδα την οποία το Υπουργείο με τις διαφαινόμενες ενέργειες του δείχνει να την αγνοεί. Με βάση το χωροταξικό σχεδιασμό και την αναπτυξιακή της πορεία η περιοχή της Μεσαράς δίκαια θέτει ως επιτακτική ανάγκη για να παραμείνουν τα σχολεία στην περιοχή, καλύπτοντας τις ανάγκες ολόκληρης της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας.

Γνώμονας της Δημοτικής Αρχής είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και η αποκέντρωση των υπηρεσιών εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Θεωρούμε μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό σε κάθε Δήμο να παραμένουν ενεργά, τα σχολεία που έρχονται να καλύψουν την εξυπηρέτηση των δημοτών. Ζητάμε συντονισμένες ενέργειες από όλους τους φορείς γιατί αποτελεί δικαίωμα της περιοχής να υπάρχουν τα σχολεία σε λειτουργία. Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την αναθεώρηση της απόφασης και για τους λόγους που σας προανέφερα, θεωρούμε απαραίτητη την παραμονή των σχολικών μονάδων στην περιοχή μας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου