Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Tο «Πανεπιστήμιο των Ορέων» στο Ρούβα



Στο δήμο Γόρτυνα και συγκεκριμένα στα χωριά Γέργερη Νύβριτο και Πανασό, της Δημοτικής Ενότητας Ρούβα, βρέθηκε ομάδα εθελοντών καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πανεπιστήμιο των Ορέων».
Η επίσκεψη είχε τρεις ενότητες. Καταρχήν αφορούσε την ιατρική εξέταση και υποστήριξη 150 κατοίκων των χωριών, δίνοντας προτεραιότητα σε παιδιά, ηλικιωμένους και αναξιοπαθούντες. Ομάδα οφθαλμίατρων (με τον καθηγητή Ι.   Παλλήκαρη και την ομάδα οφθαλμιάτρων της κας Ο. Ηλιάκη), ομάδα γενικής ιατρικής ( αποτελούμενη από τους γιατρούς Κ. Χλίβερο , Σ. Βραχνίδα και μια ομάδα φοιτητών Ιατρικής), ομάδα ψυχιατρικής ( κος Η. Πρασσάς και η Κ. Γαρεφαλλάκη) και τέλος ομάδα νευροχειρουργικής (ο επίκουρος Καθηγητής Α. Βάκης και η κα. Μανωλίτση) εξέτασαν τους κατοίκους, παρέχοντας τους παράλληλα πολύτιμες συμβουλές.
Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών ανάμεσα στο Δημοτικό Σχολείο Γέργερης και το σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου την οποία συντόνισε ο Δημήτρης Καραγιώργος, επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης με την βοήθεια των διευθυντών και των δασκάλων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου  Γέργερης . Τα θέματα που ανέπτυξαν οι μαθητές ήταν σχετικά με την αντιρατσιστική εκπαίδευση, την φροντίδα της ελιάς και το ελαιόλαδο. Επίσης ο λαϊκός ξυλόγλυπτης, κ. Καψάλης παρουσίασε και δίδαξε στα παιδιά την τέχνη του.
Στην τρίτη ενότητα δημιουργήθηκαν δυο Καφενεία-Ανοικτών Συζητήσεων. Ένα με άνδρες, στη Νύβριτο κι ένα με γυναίκες, στη Γέργερη. Στη Νύβριτο, επιστήμονες διαφορετικών διαγνωστικών αντικειμένων, συζήτησαν με τους άνδρες της περιοχής για θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, τα κηπευτικά, τα βότανα και τις ελιές. Οι καθηγητές εξέφρασαν την διάθεση να βοηθήσουν με όλους τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν τους ανθρώπους της περιοχής να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Στην οργάνωση της ανοικτής ομιλίας- συζήτησης, συνέβαλαν ο Δήμος Γόρτυνας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νυβρίτου, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Νυβρίτου και η Ενορία Νυβρίτου με την συνεργασία του καφενείου ιδιοκτησίας Δ. Τσακαλάκη.
Το καφενείο-συζήτησης με τις γυναίκες, πραγματοποιήθηκε στην Γέργερη στο χώρο του Συλλόγου Βαρελοφρόνων Γέργερης όπου οι τοπικές υφάντριες αλλά και άλλες γυναίκες από τον οικισμό, συναντηθήκαν με την ομάδα της αποστολής και συζήτησαν για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη , την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια και τον πολιτισμό του αργαλειού. Στην εν λόγο ανοικτή ομιλία συζήτηση συνέβαλαν στην οργάνωση ο  Δήμος Γόρτυνας,το Τοπικό Συμβούλιο Γέργερης , ο σύλλογος Βαρελοφρόνων Γέργερης και εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέργερης.
Το μεσημέρι στους προσκεκλημένους – επισκέπτες,  δασκάλους και όσους συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο στην εκδήλωση, προσφέρθηκε γεύμα στην «Λίμνη του Διγενή» στην Γέργερη, χορηγία του ΤΟΕΒ Γέργερης και με τη συνδρομή της Ενορίας Γέργερης , του Σύλλογου Βαρελοφρόνων Γέργερης, του Γεώργιου Σωμαρακάκης και του αντιδημάρχου Γόρτυνας, Αντώνη Πρινιανάκη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου