Έντονη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου προκαλούν οι πληροφορίες για αυξημένη
ατμοσφαιρική ρύπανση από σωματίδια που ενοχοποιούνται για σοβαρές ασθένειες.
Όπως διαβάζουμε στο cretalive.gr τα στοιχεία αποκαλύπτει επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβροχωρίου προς το Δήμο Μαλεβιζίου που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα “Πατρις”. Σύμφωνα με την καταγγελία που έχει κάνει στην εσωτερική αλληλογραφία με το Δήμο ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Ανδρέας Βλησίδης έχει καταμετρηθεί το τελευταίο διάστημα αυξημένη ρύπανση σωματιδίων ΡΜ10 στις περιοχές Αμμουδάρα, Γάζι και Καβροχώρι.
Πρόκειται για σωματίδια απειροελάχιστης ύλης που όμως ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών κυρίως του αναπνευστικού, της καρδιάς, του μυελού των οστών και του νευρικού συστήματος.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος όπως προκύπτει από το έγγραφο έχει βάσιμες πληροφορίες για τις μερήσεις που γίνονται στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και ζητά την επίσημη τοποθέτηση του Δήμου Μαλεβιζίου ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, είχε πριν 2 μήνες εξαγγείλει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Η επιστολή
Στην επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβροχωρίου αναφέρεται:

“Όπως πληροφορήθηκε ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων πραγματοποιεί μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σωματιδίων ΡΜ10 στις περιοχές Αμμουδάρα, Γάζι και Καβροχώρι.
Πρόκειται για σωματίδια απειροελάχιστης ύλης με διάμετρο μικρότερη των 10 εκατομμυριοστών του μέτρου, τα οποία αποτελούνται από πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, μικροσκοπικά κομμάτια άν-
θρακα, ανόργανες και οργανικές ουσίες.
Αυτά τα σωματίδια ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών κυρίως του αναπνευστικού συστήματος, στην καρδιά, στον μυελό των οστών και στο νευρικό σύστημα.
Οι μετρήσεις αυτές αποστέλλονται κάθε μήνα στο γραφείο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Η θεσμοθετημένη μέση ετήσια οριακή τιμή για τα σωματίδια αυτά είναι 40mg/m3.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι τιμές των τελευταίων μηνών στις περιοχές αυτές υπερέβησαν το παραπάνω όριο (ιδιαίτερα στο Καβροχώρι) και πολλαπλές φορές ημερησίως.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν και στον Δήμο μας αποστέλλονται αυτές οι μετρήσεις και ποιες οι τιμές των το έτος 2014.
Επειδή είναι πολύ σοβαρή η αύξηση των ρύπων και τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται ζητούμε από τον Δήμο να δημιουργηθεί επιτροπή συγκέντρωσης και αξιολόγη-
σης των μετρήσεων προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος.
Η ΔΕΗ δραστηριοποιούμενη κοντά σε κατοικημένες περιοχές με αυξημένη πυκνότητα κατοίκων έχει την υποχρέωση κατά το ISO 14001, να ελέγχει σχολαστικά τα φίλτρα στις
μονάδες παραγωγής της και την ποιότητα του καυσίμου που χρησιμοποιεί.
Σύμφωνα με την νομοθεσία οι υποχρεώσεις των δημοσίων αρχών είναι:
•Η προστασία και βελτίωση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος
•Η εκτίμηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα βάσει κοινών μεθόδων και κριτηρίων
•Η εξασφάλιση της ακρίβειας των μετρήσεων
•Η ενημέρωση του κοινού
• Η παρακολούθηση μακροπρό- θεσμων τάσεων και βελτιώσεων που προκύπτουν από τα εθνικά και κοινοτικά μέτρα
•Η διατήρηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα όταν είναι καλή και η βελτίωση της στις άλλες περιπτώσεις”.