Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Μη πετάτε τις τσίχλες στο δρόμο: Κοστίζει!

Είτε η τσίχλα κολλήσει σε ρούχα ή παπούτσια είτε στα μαλλιά είτε στους δρόμους είναι πολύ δύσκολο αλλά και
κοστοβόρο για να την βγάλουμε. Το κόστος μίας κολλημένης τσίχλας μπορεί να ξεκινά απο την  αγορά ενός ρούχου που υπέστη ζημιά , τον λογαριασμό του κομμωτηρίου για την αποκατάσταση της ...βλάβης στα μαλλιά  και να καταλήγει στις επιχειρήσεις καθαρισμού που γίνονται για τον καθαρισμό των δρόμων, των πάρκων και των δημόσιων χώρων  απο τις τσίχλες. Μάλιστα , στις τελευταίες περιπτώσεις το κόστος  τεράστιο αφού κινητοποιείται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων , μηχανημάτων και υλικών καθαρισμού  .

Πολλοί χρησιμοποιούν ξύδι , άλλοι λάδι ή μαγιονέζα . Υπάρχουν και άλλοι που "εμπιστευονται" την Cola, ή την βενζίνη ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βάζουν τα ρούχα ή τα παπούτσια τους... στην κατάψυξη για να μπορέσουν να βγάλουν τις κολλημένες τσίχλες. Μπορεί οι λύσεις αυτές να ενδείκνυνται για το σπίτι, αλλά για τους  δρόμους και γενικότερα για τους δημόσιους χώρους σίγουρα όχι. Στην Κολωνία οι εταιρίες καθαριότητας χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα και υγρά για να μαλακώσουν καταρχήν την τσίχλα προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να αφαιρεθεί. Για τον καθαρισμό κάθε τετραγωνικού μέτρου  απαιτούνται έως και 20 λεπτά ενώ το κόστος κυμαίνεται στα 15 ευρώ. Στην Ρώμη  πετούν στους δρόμους 15.000 τσίχλες καθημερινά που σημαίνει ότι  πρέπει να καθαριστούν περι τα  5,5 εκατομμύρια το χρόνο. Το κόστος απομάκρυνσης κάθε τσίχλας υπολογίζεται από το δήμο στο ένα ευρώ.Στη Γερμανία το αντίστοιχο κόστος για όλες  τις πόλεις φτάνει το ένα δισεκατομμύριο! 

Το φτύσιμο της τσίχλας τιμωρείται καθώς σε ορισμένες χώρες επιβάλλονται πρόστιμα πχ Γερμανία ή  Πράγα ενώ στη Σιγκαπούρη, όπου η τσίχλα είχε απαγορευτεί για μεγάλο διάστημα, πωλείται σήμερα μόνον με συνταγή!

Η κατανάλωση τσίχλας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται τόσο τα νέα ειδικά προϊόντα για την προστασία των δοντιών, όσο και διάφορες θεωρίες που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας και που υποστηρίζουν ότι το μάσημα της τσίχλας μπορεί να συμβάλει, ως μέρος μιας δίαιτας, στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και στην καλύτρη
αυτοσυγκέντρωση.
madata.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου