Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

51 μήνες φυλάκιση στην οδηγό για την τραγωδία του ΕΚΑΒ

Την ενοχή της οδηγού του δεύτερου εμπλεκόμενου οχήματος και την απαλλαγή του οδηγού του μοιραίου ασθενοφόρου, Νίκου Μυρωδιά- όπως είχε προτείνει νωρίτερα η...

Εισαγγελέας- αποφάσισε το Δικαστήριο που εξέταση την  υπόθεση του τραγικού θανάτου που βρήκαν, μέσα στο φλεγόμενο ασθενοφόρο, ο Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο Βαγγέλης Κελαράκης, το Δεκέμβριο του 2012, μετά από τροχαίο, στο ΒΟΑΚ, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου η οδηγός κρίθηκε ένοχη για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ' αμελείας κατά συρροή και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 28 μηνών για κάθε μια από αυτές, καθώς και 18 μήνες φυλάκιση για την πρόκληση σωματικών βλαβών στον οδηγό του ασθενοφόρου

Η ποινή που της επιβλήθηκε κατά συγχώνευση είναι 51 μήνες φυλάκιση. Το Δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής, υπό τον όρο της αφαίρεσης της άδειας οδήγησης για 3 μήνες. Επίσης αποφάσισε η εφεση να έχει αναστέλουσα δύναμη

Όπως υποστήριξε η Εισαγγελέας στην πρότασή της, θεωρεί αποκλειστική υπεύθυνη για το τροχαίο την οδηγό του οχήματος όμως εκτιμά ότι ήταν υπεύθυνη μόνον κατά 50% για το θάνατο των δύο άτυχων ανδρών. Όπως είπε, η οδηγός δεν ήταν συνεπής στην οδήγησή της, και ως νέα αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι το ασθενοφόρο είχε υπερβεί κατ’ ελάχιστο τη διαχωριστική γραμμή. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπήρξε υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και η ολισθηρότητα του οδοστρώματος οδήγησαν στο μοιραίο.


"Δικαίωση των δύο ψυχών που έφυγαν"

Σε σύντομη δήλωση του ο Νίκος Μυρωδιάς έκανε λόγο για "Μεγάλη δικαίωση για τις δύο ψυχές που έφυγαν και τις οικογένειες τους"

Από την πλευρά του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Κελαράκη Γιώργος Τσικνάκης επεσήμανε ότι "Ήταν μια δίκαιη απόφαση καθώς αποδίδει δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που έφυγαν και τις οικογένειες τους"

Τέλος η συνήγορος της οικογένειας Βουρβαχάκη,  Ειρήνη Βρέντζου υπογράμμισε: " Η Δικαιοσύνη μπορεί να αργεί αλλά είναι αποτελεσματική> Αποκαταστάθηκε η μνήμη των νεκρών, η τιμή του Νίκου Μυρωδιά αλλά και η τιμή του ΕΚΑΒ, που είχε πληγεί καθώς διάφορα δημοσιεύματα το είχαν σπιλώσει"

Το χρονικό της δίκης

Η δίκη ξεκίνησε, αφού το Δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα αναβολής τόσο της υπεράσπισης της οδηγού η οποία εισήχθη εσπευσμένα, χθες το μεσημέρι, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με γυναικολογικά προωλήματα, όσο και της πολιτικής αγωγής που ζητούσε να κληθούν εμπειρογνώμονες που έχουν κάνει την πραγματογνωμοσύνη αλλά δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες. Στο αίτημα της πολιτικής αγωγής το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει, και αν στην πορεία της δίκης κριθεί απαραίτητη η παρουσία τους, το αίτημα θα εξεταστεί εκ νέου.

Εν τω μεταξύ, το Δικαστήριο επέτρεψε την παράσταση πολιτικής αγωγής από την πλευρά των δύο γυναικών, που επέβαιναν στο ΙΧ, ως προς την απόδειξη της κατηγορίας και όχι ως προς το κομμάτι της αποζημίωσης.

Η δίκη διεκόπη εκ νέου νωρίτερα, ώστε να προετοιμάσει την πρότασή της η Εισαγγελέας της έδρας. Στο μεταξύ, κατέθεσε πραγματογνώμονας, εκ μέρους της πολιτικής αγωγής, ο οποίος είπε ότι το τροχαίο σημειώθηκε στο ρεύμα κυκλοφορίας του ασθενοφόρου και ότι ο οδηγός κινήθηκε προς τα δεξιά για να αποφύγει το τροχαίο.

Να σημειωθεί ότι ο οδηγός του ασθενοφόρου σχολίασε δηκτικά το γεγονός ότι η οδηγός του έτερου οχήματος δεν ζήτησε μία συγγνώμη μετά την τραγωδία, κατάθεση που προκάλεσε πολλά χειροκροτήματα στη δικαστική αίθουσα. Μάλιστα, η πρόεδρος αναγκάστηκε να βγάλει έξω 2 - 3 άτομα.

"Είδα το ασθενοφόρο να κάνει ζιγκ ζαγκ και οχτάρια!"

Νωρίτερα, πρώτη κατέθεσε η 30χρονη συνοδηγός του μοιραίου ΙΧ η οποία υποστήριξε ότι είδε το ασθενοφόρο να βρίσκεται στο ρεύμα κυκλοφορίας τους, κάνοντας "ζιγκ ζαγκ και οχτάρια", όπως είπε χαρακτηριστικά. "Το είδα να καρφώνεται πάνω μας" πρόσθεσε η κοπέλα.

Προς στιγμήν επικράτησε ένταση μεταξύ των δικηγόρων, όταν ο συνήγορος της πλευράς των δύο γυναικών, είπε "Απειλούμαστε, το είδατε και στο διάδρομο", για να δεχτεί τις βολές της άλλης πλευράς, που μέσα σε κλίμα έντασης απάντησε "Τί είναι αυτά που λέτε; εδώ κάηκαν δυο άνρθωποι. Ποιος σας απειλεί, να μας το πείτε".

Ν.Μυρωδιάς: "Λένε ψέματα ότι μπήκαμε στο ρεύμα τους"

Στην κατάθεσή του ως μάρτυρας, ο Νίκος Μυρωδιάς ανέφερε ότι μαζί με τους Βουρβαχάκη και Κελαράκη ξεκίνησαν γύρω στις 08.10 το πρωί της μοιραίας ημέρα, με υπηρεσιακό όχημα για να πάνε στο Ρέθυμνο προκειμένου να κάνουν μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολείο. Κοντά στην Αγία Πελαγία, σύμφωνα με τον ίδιο, το αυτοκίνητο άρχισε να βγάζει καπνούς, κι έτσι σταμάτησαν στην άκρη και σε συνεννόηση με το Ηράκλειο έφθασε άλλο ασθενοφόρο με το οποίο συνέχισαν την πορεία τους.

Πήγαιναν με 50 χλμ., σύμφωνα με τον ίδιο, και περνώντας τον κόμβο της Αγίας Πελαγίας, και μετά τη στροφή, είπε ότι είδε ένα όχημα να έρχεται κατά πάνω τους. "Είχε καταλάβει το 80% του οδοστρώματος στο δικό μας ρεύμα" - είπε ο Ν.Μυρωδιάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι πάτησε γκάζι, έκανε δεξί ελιγμό για να αποφύγει τη σύγκρουση αλλά το αυτοκίνητο τελικά χτύπησε το ασθενοφόρο το οποίο έπεσε στο πλάι. Το ασθενοφόρο πήρε αμέσως φωτιά, έσπασε το παρμπρίζ και κάηκαν τα χέρια του οδηγού, ο οποίος σώθηκε από το Δημήτρη Βουρβαχάκη που τον έσπρωξε για να βγει έξω. Ο Νίκος Μυρωδιάς φώναζε ότι μέσα στο όχημα βρίσκονται δύο ακόμη άτομα αλλά δεν πρόλαβε κανένας να κάνει τίποτα, γιατί μετά ακούστηκε η έκρηξη...

Ο Νίκος Μυρωδιάς ισχυρίστηκε ότι οι δύο επιβαίνουσες στο ΙΧ λένε ψέματα πως το ασθενοφόρο μπήκε στο δικό τους ρεύμα, ενώ απέναντι στον ισχυρισμό μάρτυρα ότι πριν το δυστύχημα άκουσε σειρήνες (ισχυρισμό που η πλευρά των γυναικών θεωρεί ως απόδειξη ότι το ασθενοφόρο έτρεχε για να φτάσει εγκαίρως στο Ρέθυμνο) ο Ν.Μυρωδιάς είπε ότι δεν έκανε χρήση της σειρήνας καθώς οι τρεις άνδρες είχαν χρόνο και δε βιάζονταν να φτάσουν.

Σε σχέση με το ασθενοφόρο, η Εισαγγελέας ρώτησε τον επιζώντα του τροχαίου, αν οι φιάλες οξυγόνου είχαν ελεγχθεί και εκείνος είπε ότι αν ήταν ανοιχτές ή είχαν κάποια διαρροή, θα χτυπούσε συναγερμός.

Ελ.Αποστολάκη: "Θυμώνω με τη συμπεριφορά τους"

Εξοργισμένη εμφανίστηκε η χήρα του Δημήτρη Βουρβαχάκη, Ελένη Αποστολάκη, λέγοντας ότι θα μπορούσε να δεχτεί την άλλη πλευρά να παραδέχεται το λάθος της, να παραδέχεται ότι μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, σκότωσε δύο ανθρώπουυς και ζητάει συγνώμη. "Αλλά θυμώνω πάρα πολύ όταν έχω να κάνω με συμπεριφορές του τύπου "δε στέλνω κανένα συλλυπητήριο" και ζητάω και τα ρέστα και να τρέχω να κάνω αγωγές" είπε η γυναίκα.

Όπως είπε η ίδια, ο σύζυγός της, στα 27 χρόνια κοινής ζωής, ήταν νομοταγής άνθρωπος και δεν επέτρεπε στον εαυτό του και στους συνεργάτες του να διακυβευτεί η σωματική ακεραιότητα κανενός. Η κόρη του εκλιπόντος κατέθεσε ότι από τότε που θυμάται τον εασυτό της, ο πατέρας της δίδασκε και σε εκείνους αλλά και σε όλο τον κόσμο να προσέχουν στους δρόμους. "Ήταν στόχος ζωής του η οδική ασφάλεια" - είπε η κοπέλα.

Η σύζυγος του Βαγγέλη Κελαράκη, αναφερόμενη στο Νίκο Μυρωδιά, είπε πως γνωρίζει ότι είναι καλός οδηγός, ενώ εξέφρασε κι εκείνη το παράπονο ότι σε 25 μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία κι ωστόσο οι οικογένειες των νεκρών δεν έχουν ακούσει ένα "συλλυπητήρια" από την άλλη πλευρά. "Το έγκλημα που έκανε η οδηγός πρέπει να τιμωρηθεί" - είπε η χήρα του Β.Κελαράκη.

Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα στα λεγόμενα της Ελένης Αποστολάκη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης ο οποίος απείλησε να αποχωρήσει από τη διαδικασία. Η έδρα έδωσε εντολή, άτομα που κάθονταν στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου, να αποβληθούν από την αίθουσα.

Διακοπή της δίκης


Αρχικά, ακολούθησε ένταση που οδήγησε το Δικαστήριο να διακόψει τη διαδικασία έως ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ένταση ξέσπασε μεταξύ των δικηγόρων κατά την κατάθεση ενός διασώστη του ΕΚΑΒ ο οποίος κλήθηκε στο συμβάν. Η πλευρά της υπεράσπισης επικαλέστηκε έκθεση του Πολυτεχνείου, σε σχέση με την κατάσταση του ασθενοφόρου. Ο συνήγορος είπε ότι κόπηκε το "ψαλίδι" του ασθενοφόρου, αφού νωρίτερα το όχημα είχε πέσει σε μια λακούβα στο δρόμο. Ακολούθησε ένταση μεταξύ των δικηγόρων, ενώ ακούστηκαν και βαρείς χαρακτηρισμοί περί ανεπάρκειας της μιας και της άλλης πλευράς. Οι διαμαρτυρίες και από την πλευρά του ακροατηρίου οδήγησαν στη διακοπή της δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου