Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

«Σήμα κινδύνου» από τις ελλείψεις στο Κ.Υ. Μοιρών

Στις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Μοιρών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ελλείψεις οι οποίες έχουν άμεσες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών καθώς καλείται να εξυπηρετήσει περιοχές συνολικού πληθυσμού 40.000
κατοίκων και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 60.000 και σε μηνιαία βάση πάνω από 6.500 ασθενείς, αναφέρεται σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Ακτινολογικό
Στο Ακτινολογικό Ιατρείο του Κέντρου Υγείας Μοιρών λειτουργεί ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο εδώ και δυόμισι μήνες έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης συγκεκριμένου ανταλλακτικού που χρήζει αντικατάστασης και το οποίο αναμένεται από το εξωτερικό. Επιπλέον, ο ακτινολόγος που αυτή τη στιγμή εργάζεται στο ακτινολογικό εντός τους προσεχούς διμήνου συνταξιοδοτείται, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό του Κ.Υ. Μοιρών να μην διαθέτει προσωπικό.
«Η ακτινολογική μονάδα του Κέντρου Υγείας Μοιρών εξυπηρετεί κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση 478 περιστατικά, και επειδή αποτελεί το μοναδικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή χρήζει άμεσων ενεργειών προκειμένου να εξυπηρετεί τους ασθενείς» επισημαίνει ο Μεσσαρίτης Βουλευτής και ζητά την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στο ακτινολογικό μηχάνημα και την τοποθέτηση ακτινολόγου στη θέση αυτού που συνταξιοδοτείται
Ιατρικό προσωπικό
 Το Κέντρο Υγείας Μοιρών διαθέτει τέσσερις(4) γενικούς ιατρούς εκ των οποίων μία(1) είναι Διευθύντρια και ένας(1) βρίσκεται σε άδεια πατρότητας, οπότε μένουν δύο (2) θέσεις γενικών γιατρών και δύο (2) θέσεις αγροτικών γιατρών οι οποίοι παραμένουν για περίπου έξι μήνες και μετά φεύγουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες να έρχονται γιατροί από τα Περιφερειακά Ιατρεία με αποτέλεσμα αυτά να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους. Τα Περιφερειακά Ιατρεία, διαθέτουν εννέα (9) ιατρούς, εκ των οποίων διαθέσιμοι είναι οι επτά (7), αφού δύο (2) βρίσκονται σε άδεια μητρότητας. Αρκεί να αναφερθεί ότι για το μήνα Αύγουστο 2013, δεν υπήρχαν γιατροί για να καλύψουν δεκαοχτώ (18) εφημερίες.      
Πέραν αυτών, όσον αφορά στους οδοντιάτρους, από το Κ.Υ. Μοιρών έχουν μετακινηθεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και δεν κάνουν εφημερίες στο Κ.Υ. Μοιρών με αποτέλεσμα να μη διαθέτει οδοντίατρο για τις ανάγκες του, δεδομένου ότι τα περιστατικά που επιμελείται η συγκεκριμένη μονάδα ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 514 μηνιαίως.
Επιπλέον, το Κ.Υ. Μοιρών διαθέτει μία (1) παιδίατρο η οποία έχει ιδιαίτερο φόρτο εργασίας κι όμως μετακινείται στο Βενιζέλειο για να καλύψει ανάγκες του νοσοκομείου. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η κάλυψη δεύτερης θέσης με το δεδομένο ότι δεν θα μετακινείται καμία από τις δύο.
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά την τοποθέτηση επιπλέον γενικών ιατρών ώστε να καλύπτονται οι εφημερίες, την διάθεση των οδοντιάτρων που χρειάζεται το Κ.Υ. και την διάθεση της μίας παιδιάτρου και την τοποθέτηση μίας ακόμα στο Κ.Υ. Μοιρών δεδομένων των αυξημένων αναγκών.
Νοσηλευτικό προσωπικό
Πρόσφατα το Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας αιτήθηκε να καλυφθούν δεκαεπτά (17) βάρδιες από το Κ.Υ. Μοιρών. Ωστόσο, το Κ.Υ. Μοιρών διαθέτει εννέα (9) νοσηλευτές, εκ των οποίων οι δύο(2) έχουν μετακινηθεί από το Βενιζέλειο και οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τρεις βάρδιες ημερησίως (πρωί- μεσημέρι - βράδυ). Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για τα Περιφερειακά Ιατρεία Τυμπακίου και Αγίων Δέκα, τα οποία διαθέτουν τρεις(3) εκ των οποίων η μία(1) βρίσκεται σε άδεια μητρότητας, άρα δύο(2) και μία (1) που έχει μετακινηθεί από το Βενιζέλειο αντίστοιχα.
Πέραν αυτών το Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας έχει αιτηθεί τη μετακίνηση διοικητικού προσωπικού από το Κ.Υ. Μοιρών το οποίο διαθέτει έξι (6) διοικητικούς υπαλλήλους εκ των οποίων ο ένας(1) έχει μετακινηθεί από το Βενιζέλειο. Επιπλέον σε καθημερινή βάση το Κ.Υ. Μοιρών διαθέτει έναν (1) υπάλληλο στο Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας για την κάλυψη των αναγκών του.
Όπως αναφέρει ο Μεσσαρίτης Βουλευτής στο έγγραφό του «το Κ.Υ. Μοιρών είναι αδύνατο να διαθέσει νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δεδομένων των αυξημένων αναγκών του και εάν συμβεί αυτό, το Κ.Υ. Μοιρών θα αδυνατεί πλήρως να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.»
Μικροβιολογικό Ιατρείο
Το Κέντρο Υγείας Μοιρών διαθέτει Μικροβιολογικό Ιατρείο, το οποίο όμως δεν λειτουργεί καθότι, ο Ιατρός που εργαζόταν έχει συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα.  Επιπλέον, ο ακτινολόγος που αυτή τη στιγμή εργάζεται στο ακτινολογικό εντός τους προσεχούς διμήνου συνταξιοδοτείται, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό του Κ.Υ. Μοιρών να μην διαθέτει προσωπικό. «Η μικροβιολογική μονάδα του Κέντρου Υγείας Μοιρών εξυπηρετεί κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση 371 περιστατικά, και χρήζει άμεσων ενεργειών προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων» επισημαίνει ο κ. Αυγενάκης και ζητά την άμεση τοποθέτηση μικροβιολόγου στη θέση αυτού που συνταξιοδοτήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου