Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

«Συναγερμός» την Τετάρτη στις Μοίρες - Αγνοούμενοι τρεις ενήλικες και ένα βρέφος



Ήταν λίγο πριν τις 9 το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 26 Ιουνίου, όταν μετά από ένα τηλεφώνημα ενεργοποιήθηκε άμεσα και χωρίς περιττές καθυστερήσεις το Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και
Ναυαγοστωστών του Ε.Ε.Σ. Μοιρών.
Συγγενείς του Φρίξου, της Έλλης Χ. και του Ιάσωνα Ξ., ετών 35, 32 και 65 αντίστοιχα, ενημέρωσαν το Σώμα του Ε.Ε.Σ. Μοιρών, ότι έλαβαν τηλεφώνημα από την Έλλη γύρω στις 5 το απόγευμα. Στο τηλεφώνημα της η Έλλη Χ. ανέφερε ότι είχαν πάει βόλτα με τον σύζυγο και τον πατέρα της, και ότι ο τελευταίος δεν αισθανόταν καλά. Το τηλεφώνημα έληξε απότομα  και έκτοτε δεν είχαν νέα τους. Προσπάθησαν με την βοήθεια φίλων να τους αναζητήσουν, αλλά μάταια.
Βράδιαζε, και δεν είχαν ακόμη κανένα νέο τους και παρά τις προσπάθειες τους, δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν. Τότε ειδοποίησαν το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. Μοιρών για βοήθεια.

Άμεση κινητοποίηση
Με συντονισμένες κινήσεις ενεργοποιήθηκαν άμεσα πάνω από 30 Εθελοντές, μέλη του Σώματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μοιρών, κατάλληλα εκπαιδευμένοι και πλήρως εξοπλισμένοι για να ξεκινήσει η επιχείρηση ανεύρεσης των αγνοουμένων.
Οι Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ. αξιολόγησαν τις πληροφορίες που έλαβαν από τους συγγενείς, οργάνωσαν σχέδιο δράσης και γύρω στις 10 το βράδυ έφτασαν στο σημείο όπου υπήρχαν οι πληροφορίες ότι πιθανόν να βρίσκονταν το ζευγάρι με τον Ιάσωνα. Δύο ομάδες Διασωστών των 6 ατόμων σάρωσαν με φακούς και ειδικό εξοπλισμό την περιοχή ενώ στη βάση στήνονταν υγειονομική μονάδα έτοιμη να περιθάλψει τους αγνοούμενους και να τους παράσχει τις πρώτες βοήθειες έως ότου φτάσει το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει.

Οι αγνοούμενοι
Πρώτος βρέθηκε ο Φρίξος Χ. με πολλαπλά τραύματα και κακώσεις από πιθανή πτώση του ανάμεσα στα δέντρα και στο δύσβατο της περιοχής. Άμεσα κινητοποιήθηκε η υγειονομική μονάδα, όπου φρόντισε με τον κατάλληλο εξοπλισμό, την άμεση και ασφαλή διακομιδή του στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών που είχε στηθεί στην βάση.
Λίγο αργότερα βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση από τον 35χρονο, η Έλλη σύζυγος του, με κάταγμα στο πόδι, το βρέφος σε πολύ καλή κατάσταση και λίγο παραπέρα, ο Ιάσωνας, ο οποίος δυστυχώς είχε καταλήξει, από πιθανά καρδιολογικά αίτια. Όλοι μεταφέρθηκαν άμεσα από το ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Μοιρών.

«Αργοναύτες 2013»
Ευτυχώς όλα τα παραπάνω δεν αφορούσαν πραγματικό περιστατικό, αλλά άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποίησε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. στα πλαίσια της συνεχής εκπαίδευσης και κατάρτισης των Εθελοντών με σενάριο σε πραγματικές συνθήκες.
Η άσκηση «Αργοναύτες 2013» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Τετάρτη στο Άλσος του Κούλε στις Μοίρες, με προσομοίωση σε πραγματικό περιβάλλον, συνθήκες που θα αντιμετώπιζαν οι Εθελοντές σε πιθανό πραγματικό περιστατικό και σε χρόνους οι οποίοι είναι καταλυτικοί στην επιτυχή έκβαση παρόμοιου γεγονότος.


1 σχόλιο: