Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Mουσική, χορός και άρωμα παράδοσης στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Γόρτυνας



Την Παρασκευή το βράδυ άνοιξε η αυλαία του "2ου Μαθητικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Θεάτρου δήμου Γόρτυνας", μια διοργάνωση που ξεκίνησε από πέρυσι δειλά δειλά και γιγαντώνεται φέτος με τη συμμετοχή πολλών σχολείων. Η
διοργάνωση αποσκοπεί στην σφυρηλάτηση των σχέσεων μεταξύ της μαθητικής κοινότητας και του Μεγάλου Θεάτρου της αρχαίας πόλης το οποίο αποκαλύφθηκε πριν λίγο καιρό.
Διοργανωτές της εκδήλωσης που συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο 15 Ιουνίου, είναι ο δήμος Γόρτυνας, η Κίνηση Πολιτών το "ΔΙΑΖΩΜΑ", η Κίνηση Πολιτών για την προστασία & ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς το "ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΝ", καθώς και η ΚΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν διάφορα σχολεία του Νομού Ηρακλείου, ενώ κατά τη διάρκειά του, έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν θεατρικές παραστάσεις και  να διεξαχθούν συναυλίες με μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής.

Και έκθεση ζωγραφικής
Οι διοργανωτές επέλεξαν ως κεντρικά συνθήματα το "Υιοθετούμε το Αρχαίο Θέατρο Γόρτυνας" και "Οι νέοι μας η πιο βαθιά ρίζα της Ελλάδας", φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο τον διττή στόχο που έχει χαραχτεί, αφού αφενός θέλουν να προβάλουν το Μεγάλο Θέατρο της Γόρτυνας στο κοινό και αφετέρου επιδιώκουν να δώσουν το ερέθισμα στα νέα παιδιά να καταπιαστούν με μουσικές που παραμένουν αναλλοίωτες στο βάθος του χρόνου και είναι συνυφασμένες με την παράδοση και την ιστορία της Ελλάδας.  Να σημειωθεί ότι όλες τις ημέρες  διεξαγωγής του Φεστιβάλ λειτουργεί  έκθεση ζωγραφικής με ζωγραφιές που έκαναν τα παιδιά από τα σχολεία του Δήμου Γόρτυνας, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ανακαλύπτω τον κόσμο της ελιάς" που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και  έκθεση φωτογραφίας από τον Διευθυντή του  Γυμνασίου Αγίων Δέκα κ.  Γιάννη Φραγκιαδάκη.

Αυλαία
Με ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και έντονο το άρωμα της παράδοσης, άνοιξε η αυλαία του Μαθητικού Φεστιβάλ Γόρτυνας.
Το Λύκειο Ασημίου συνεπήρε το κοινό με το τραγούδι του αφιερωμένο στο Νίκο Ξυλούρη, ενώ το καλλιτεχνικό Λύκειο Ηρακλείου ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους με το χορόδραμα «Κρήτης αυτός ο κόσμος, ο μικρός ο μέγας».
Η πρώτη μέρα έκλεισε με το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου να πλημμυρίζει το χώρο της αρχαίας Γόρτυνας με νότες και να ταξιδεύει το κοινό απ΄ άκρη σ΄ άκρη σε ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο.
Το Σάββατο το Γυμνάσιο Ασημίου παρουσίασε την Μουσικοχορευτική Παράσταση, «Χορεύοντας στα Αστερούσια» ενώ το Γυμνάσιο Αγίων Δέκα παρουσίασε Παραδοσιακή Μουσική Παράσταση.
Την Κυριακή το πρόγραμμα συνεχίστηκε με πεζοπορία από το Γυμνάσιο Αγίων Δέκα και τερματισμό στην Αρχαία Γόρτυνα, ενώ το βράδυ το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, ανέβασε την θεατρική Παράσταση Ο Μικρός Πρίγκιπας.
Η βραδιά έκλεισε με την Θεατρική Παράσταση «Η σαλάτα του Σαίξπηρ».
Χθες Δευτέρα το  Δημοτικό Σχολείο Μητρόπολής παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Η Κρουαζιέρα των Θεών», και το  Δημοτικό Σχολείο Πετροκεφαλίου
την Θεατρική Παράσταση «Τα Μαγικά Μαξιλάρια».

Συνέχεια
Το πρόγραμμα στη συνέχεια έχει ως εξής:
Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

20:00 - Δημοτικό Σχολείο Βαγιωνιάς. Θεατρική Παράσταση : Περπατώ εις το δάσος (Διάρκεια 90’)

21:30 - Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Βρύσης. Θεατρική Παράσταση: Τα Κίτρινα Γάντια (Διάρκεια 60’)

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

20:30 - Δημοτικό Σχολείο Ασημίου. Θεατρική Παράσταση: Χορικά του Αριστοφάνη (Διάρκεια 60’)

21:30 - Δημοτικό Σχολείο Αγίων Δέκα. Θεατρική Παράσταση: Αναστάτωση στην Πολιτεία των Γραμμάτων (Διάρκεια 40’)

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

20:30 - 9o Γυμνάσιο Ηρακλείου. Θεατρική Παράσταση: «Ελένη» του Ευριπίδη (Διάρκεια 60’)

21:30 - Γυμνάσιο Ασημίου. Θεατρική Παράσταση: Βοήθα με φτωχέ (90’)

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

20:30 - Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας. Μουσικοθεατρική Παράσταση: Μουσικομαθήματα & Μουσικοπαθήματα (Διάρκεια 50’)

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 (Λήξη Φεστιβάλ)

20:30 - 12o Γυμνάσιο Ηρακλείου. Θεατρική Παράσταση: Η Αρπαγή της Ευρώπης (Διάρκεια 60’)

21:30 - Λύκειο Αγίας Βαρβάρας. Παραδοσιακή Μουσική Παράσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου