Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο στο Καμηλάρι

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 36ου Διεθνούς συνεδρίου με τίτλο “FoodandArt"/ "Tροφή και Τέχνη”, που πραγματοποιήθηκε  στο Καμηλάρι από 2-6 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την
Ανθρωπολογία της Τροφής (ICAF), του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμηλαρίου. Συμμετείχαν επιστήμονες από Αγγλία, Γαλλία, Ισραήλ, Αυστρία, Βουλγαρία, Αμερική και από όλη την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκε ποικιλία θεμάτων σχετικά με την εμφάνιση και τη σημειολογία της τροφής σε έργα τέχνης όλων των εποχών και όλων των καλλιτεχνικών εκφράσεων, αλλά και θέματα που αφορούν την διατροφή και την προετοιμασία των γευμάτων ως πραγματική τέχνη με προεκτάσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή. 
Το Συνέδριο έκλεισε με τη βραδυά γευσιγνωσίας της τοπικής κουζίνας, σε δείπνο που παρατέθηκε από τους κατοίκους του Καμηλαρίου, προετοιμασμένο με περισσή φροντίδα από τους ντόπιους. Εκεί οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα φαγητά της περιοχής, βασισμένα σε εντόπιες πρώτες ύλες (χορταρικά, αρωματικά φυτά, λάδι, αλεύρι κοκ) και να ενημερωθούν για τον τρόπο παρασκευής τους και τη σημασία τους, (όπως π.χ. οι κουλούρες του γάμου, αριστουργήματα λαϊκής τέχνης). 
Οι φιλοξενούμενοι επιστήμονες, αναχωρούν ενθουσιασμένοι από το θερμό αγκάλιασμα και την προσφορά δώρων των κατοίκων, έχοντας γίνει οι καλύτεροι  πρεσβευτές της Μεσσαράς στις χώρες τους.
Για μια ακόμη φορά, η ενθουσιώδης εθελοντική συμμετοχή των τοπικών – και όχι μόνο- δυνάμεων κατέδειξε τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός «άλλου» τουρισμού, βασισμένου στην ποιότητα όλων των δραστηριοτήτων (επιστημονικών και πολιτιστικών), την ανιδιοτελή κατάθεση ψυχής και την πολύτιμη παράδοση της Μεσσαράς.
Η Οργανωτική Επιτροπή οφείλει ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στο μέτρο των δυνάμεών τους στη επιτυχία του εγχειρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου