Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Λαογραφικό Μουσείο στην Αγία Βαρβάρα!!!


Στα μονοπάτια του χθες ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Γόρτυνας, του οποίου τα μέλη, μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πλήθος παλαιών αντικειμένων και να
τα εκθέσουν στο χώρο όπου μέχρι σήμερα στεγαζόταν τα γραφεία του Συλλόγου.
Οι νέοι του χωριού, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, με διάθεση και μεράκι, κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα πραγματικό λαογραφικό πλούτο, διατηρώντας έτσι την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου τους.
Με αυτό τον τρόπο βέβαια καταφέρνουν να προσελκύσουν και επισκέπτες, μιας και ο στόχος τους εκτός από την διατήρηση της ιστορίας και της λαογραφίας ήταν και να προσελκύσει επισκέπτες, διατηρώντας την Αγία Βαρβάρα ένα ζωντανό και οικονομικά ισχυρό χωριό, έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την δημιουργία λαογραφικού μουσείου, στο χώρο που μέχρι σήμερα στεγάζονταν τα γραφεία του συλλόγου. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Κυριακή 14 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, στα πρώην γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας όπου στεγάζεται ο Λαογραφικός αυτός Θησαυρός!

Λαογραφικός θησαυρός
Αργαλιός, σφεντίλι, χειρόχτενα, ανέμη, αλέτρι, ζέβλες, πανωζεύλη, κατωζεύλη, ζηγό, κάσο, ντρουβά, σαμάρι, σέλα, φόρτωμα, βολόσυρο, θρινάκι, παλάμη λιχνίσματος, ξυλόπορτα, ζέφτη, νηματερό, χειρόμυλο, μύλο, χαχαλόβεργα, βούργια, σακί, χιράμι, πατανία, τριοπατήτιρο, σίδερο με κάρβουνα, λίχνο, πλύστρα, σκάφη, σοφρά, κνησάρα, κόσκινο, αμμοδαρά, κοφίνι, κόφα, καλάθι, κανισκάρα, γραμμόφωνο, παλιό ράδιο, πι-καπ, ηλεκτρόφωνο, κανταράκι, τσίγκινη βρύση, λαΐνι, πιθάρι, κρασοβάρελο, δρεπάνι, βατοκόπο, βολοκόπο, τζουγκράνα, παλάμη, φθιάρι ψωμιού, τσαπράζι, μαχιά, μαγκάλι, χειροκούδουνο, συμπαντίρι, φυσιχτήρα, πιατοθήκη, θιαμπόλι, μαντούρα, μαντουράκι, ασκομαντούρα, μπαούλο, κασέλα, καναπέ, σερβάντα, χαλιά (τσούλες), κιλότα, σαλβάρι, βράκα, στιβάνια, φουφούλα, γιλέκο, χλένη, καπότο, κρα (όπλο παλιό), κάρο, τροχό από κάρο κ.α. είναι αντικείμενα τα οποία τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, προσπάθησαν να συγκεντρώσουν στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου.
Κάθε αντικείμενο δίδεται στο σύλλογο με τη μορφή δανεισμού, έτσι ώστε οποιαδήποτε στιγμή θελήσει ο κάτοχος του μπορεί να το πάρει πίσω.
Μάλιστα για περισσότερη αξιοπιστία τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, τηρούν και μια σειρά τρόπων παράδοσης παραλαβής κάθε αντικειμένου!
Συγκεκριμένα:
1. Ιδιωτικό συμφωνητικό 2 αντίγραφων, ανάμεσα στο δανειστή και το δανειζόμενο.
2. Επικόλληση ετικέτας σε κάθε αντικείμενο με το όνομα του ιδιοκτήτη του
3. Καταγραφή κάθε αντικειμένου σε βιβλίο υλικών μουσείου
4. Φωτογράφιση κάθε αντικειμένου.
Για όσους επιθυμούν να δανείσουν αντικείμενα για το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Βαρβάρας, η παράδοση - παραλαβή συνεχίζεται και πραγματοποιείται από Δευτέρα – Παρασκευή (19:00 – 20:00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου